Cum reușim să reducem burnout-ul la Jivy Group?

Conform studiului FlexJobs, 75% din angajați au avut experiența de a trece prin burnout. Acesta, de fapt, este principalul motiv care ne-a determinat să începem acest articol fără a oferi o definiție a respectivului fenomen – fenomen care continuă să afecteze profesioniști și echipe din întreaga lume, din diferite domeniii, inclusiv și din industria IT.

Talentele din domeniul IT operează în mare parte cu abilități legate de activitatea intelectuală precum: capacitatea de a rezolva rapid probleme, de a construi conexiuni logice și de a lua decizii. Într-un asemenea mediu de lucru crește semnificativ riscul ca sentimentele și emoțiile să se “blureze” pe fundalul activităților care sunt “mereu importante și mereu urgente”. Astfel, conform unuia dintre recentele studii Blind, 57% din angajați în domeniul IT sufereau de burnout chiar în momentul participării la studiu. 

Cum înțelegem că un coleg trece prin burnout? 

La Jivy Group percepem și abordăm fiecare coleg din perspectiva unui talent cu o personalitate individuală și absolut unică. Înțelegem cât de importantă este sănătatea emoțională a fiecărui Jivyan, de aceea, la nivel de management, dezvoltăm în continuu un mediu de lucru cât mai rezistent la burnout. Monitorizăm cu atenție sporită starea emoțională a colegilor, ne-am setat și anumite triggere care ne dau de înțeles că un coleg deja suferă de burnout sau este la un pas de a arde emoțional. Prezentăm aceste triggere mai jos.

  • Dificultate în relaționarea cu ceilalți colegi – stare emoțională în care îți este complicat să comunici chiar și cu cei mai apropiați colegi. Comunicarea devine un adevărat challenge în care încerci să nu explodezi. 
  • Lipsa Work-Life Balance – situație în care, pe parcursul mai multor zile nu îți reușește să setezi limita clară dintre viața profesională și cea care începe după job. 
  • Negativitate – stare emoțională în care te concentrezi exclusiv pe probleme, nu și soluții. Totul pare prea complicat și lipsit de sens.
  • Grad scăzut de satisfacție – pornește de la reducerea gradului de satisfacție de la jobul și echipa care, până nu demult, te făceau să te simți grozav. A lucra devine din ce în ce mai dificil, pentru că, indiferent de cât efort investești, se pare că aceste eforturi nu se cuantifică în modul necesar.
  • Probleme de performanță – unul dintre indicatorii cheie a sindromului burnout. Este imposibil să treci prin burnout fără pierderi de performanță.

Un mediu de lucru sănătos și productiv este un mediu în care angajații nu sunt afectați de burnout sau, în cel mai rău caz, se recuperează foarte rapid, cu cât mai puține eforturi emoționale și pierderi de performanțe. Anume din acest considerent, la Jivy Group avem și un set de soluții pe care le aplicăm atunci când identificăm că un angajat suferă de sindromul burnout.

Cum reducem burnout-ul colegilor noștri?

În cazul în care identificăm un coleg care suferă de burnout, abordăm situația ca problemă de proces și nicidecum ca problemă individuală a colegului respectiv. Avem un set de soluții cu eficiență dovedită, soluții prin intermediul cărora colegii reușesc să se recupereze cât mai rapid și cu minim afecțiuni. 

  1. Deconectarea. Recomandăm colegilor ca atât în zilele de odihnă, dar și în afara programului de muncă în zilele de lucru, să stabilească intervale orare fixe între care să verifice e-mailul și telefonul, iar în rest să stea departe de devices.
  2. Planificarea și organizarea intervalelor de relaxare. Lectura zilnică (în special înainte de somn), yoga, alergatul sau gatitul sunt exemple relevante de activități care permit focusarea pe alte acțiuni și gânduri, diferite de cele pe care ne focusăm în timpul orelor de muncă.
  3. Pauze regulate în timpul zilei de munca. Recomandăm colegilor să-și organizeze workflow-ul în sprinturi de 90 minute alternate cu pauze de 15 minute.

Gestionarea eficientă a burnout-ului are un rol esențial în crearea unui mediu corporativ sănătos, productiv și sustenabil. La Jivy Group oferim acestui aspect atenție specială, conștientizând măsura în care talentele din domeniul IT sunt expuse riscului de burnout. În cazul în care îți dorești să devii parte a unui mediu corporativ cu un management eficient al burnout-ului, te invităm să explorezi job-urile noastre vacante aici.